Έχουν αρχίσει τα πρώτα λουκέτα στα καταστήματα της Παλιάς Πόλης στην Ρόδο
«Κραυγή αγωνίας» βγάζουν οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης δια του Σωματείου τους, του ΣΕΕΜΠ, ζητώντας να ληφθούν μία σειρά από μέτρα με στόχο να επανέλθουν σε θετικό πρόσημο τη σεζόν του 2021 καθώς ήδη…έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα τα οποία αναμένεται να αυξηθούν, εάν δεν υπάρξει στήριξη!
Πρέπει να στηριχθούν οι καταστηματάρχες για να μπορέσουν να επιβιώσουν
Με αφορμή τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το Σωματείο Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΜΠ) για τη στήριξη των μελών του που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ώστε να ξεπεράσουν την κρίση, η εκπρόσωπος Τύπου του, κα Μαρία Αγγέλου, σε δηλώσεις της χθες, περιέγραψε πώς έχει η κατάσταση και εξήγησε τι προσπαθούν να κάνουν.
Καταρχάς, ανέφερε ότι αναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν προσανατολισμό στις δράσεις τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. Δηλαδή, ενώ είχαν καταρτίσει ένα πρόγραμμα προώθησης της Μεσαιωνικής Πόλης, τελικά η τουριστική περίοδος έχει μικρύνει κατά πολύ αφού, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην καλύτερη περίπτωση, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Όπως είναι κατανοητό, λοιπόν, το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις και στη Μεσαιωνική Πόλη είναι τόσο μεγάλο που πλέον αυτό που κάνουν είναι να επιδιώκουν επαφές με κυβερνητικούς φορείς, όπως τα Υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εργασίας κτλ., προσπαθώντας να τους εξηγήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης αλλά και να ζητήσουν εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Όπως είπε η κα Αγγέλου, παρ’ όλο που η κυβέρνηση τα έχει πάει αρκετά καλά και κάνει πολλές προσπάθειες για να βοηθήσει, ωστόσο ένα βασικό είναι ότι στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται στην πραγματικόττητα…το 95% των επιχειρήσεων αυτών, όσο και αν ακούγεται παράδοξο.
Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να δημιουργήσει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν προτείνει τον επαναπροσδιορισμό αυτών των επιχειρήσεων ως τις εποχιακές τουριστικές επιχειρήσεις που εδράζονται σε τουριστικούς τόπους.
Ειδικότερα, οι τουριστικές επιχειρήσεις προσδιορίζονταν με ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1967 το οποίο αναθεωρήθηκε τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνοντας τις επιχειρήσεις μόνο των ενοικιαζομένων σωματείων, των ξενοδοχείων, των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, καταστημάτων λαϊκής τέχνης και κάποια άλλα.
Αυτό σημαίνει ότι καταστήματα όπως εστιατόρια, καταστήματα ενδυμάτων, μπιζού, σουβενίρ, που εδράζονται σε περιοχές όπως είναι η Μεσαιωνική Πόλη, αφήνονται εντελώς εκτός αυτού του ορισμού. Γι’ αυτό και ζητούν να γίνει αυτός ο επαναπροσδιορισμός αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαιροποιήσει με μία ΠΝΠ το Προεδρικό Διάταγμα του 1977 που όριζε ποιες είναι τουριστικές επιχειρήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να περιληφθούν και επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή ούτε καν τις υπολογίζουμε ως τουριστικές, όπως για παράδειγμα ένας φούρνος στην Παλιά Πόλη που όμως λειτουργεί εποχιακά, μόνο όταν έχουμε επισκέπτες, και αυτοί οι άνθρωποι, τώρα, στενάζουν οικονομικά, όπως τόνισε η κα Αγγέλου.
Ακόμα, όμως, και όταν έρθουν επισκέπτες την 1η Ιουλίου, δεν γνωρίζουν ούτε πόσοι θα είναι, ούτε από ποιες χώρες αλλά ούτε και τη διάρκεια παραμονής τους. Δηλαδή, αν θα είναι μία σεζόν δύο, τριών μηνών κτλ. οπότε η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Το ίδιο και η ανασφάλειά τους για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν αυτές οι επιχειρήσεις, ειδικά όταν το Φθινόπωρο προμηνύεται δύσκολο, έχουν να δουν έσοδα από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και οι αναστολές των πληρωμών που έχουν γίνει δεν επαρκούν, οπότε θα χρειαστούν βοήθεια.
Μεταξύ των αιτημάτων τους, λοιπόν, είναι όλες οι αναστολές να διαρκέσουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 οπότε και θα έχει ξεκινήσει η επόμενη σεζόν. Παράλληλα, να δοθούν επιπλέον χρηματικές ενισχύσεις, έστω και με χαμηλότοκα δάνεια αφού κάποιοι ήδη έχουν πάρει δάνεια προκειμένου να επιβιώσουν τον ερχόμενο χειμώνα. Όπως λέει η κα Αγγέλου, δεν θέλουν να επιβαρύνουν το κράτος αλλά ζητάνε μία βοήθεια για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Επιπλέον, εάν οι τουριστικές επιχειρήσεις επιβιώσουν του χρόνου θα μειωθεί και η ανεργία.
Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι τα λουκέτα στην Παλιά Πόλη έχουν αρχίσει να μπαίνουν-ήδη γνωρίζουν για κάποια καταστήματα. Σ’ αυτή τη φάση περιμένουν οδηγία για τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους ώστε από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου που ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται μια και επίσημα δεν θα ανοίξουν πριν από τις 25 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.